ШВАБСКИ ШПЕЦЛИ
500гр. брашно
3 яйца
сол
750мл.вода
40гр.масло
Приготвяне и сервиране:
От брашното, яйцата, солта и топлата вода се приготвя тесто,което се разбърква силно до образуване на мехури.То не трябва да бъде много меко, а жилаво-течно(да капе от лъжицата).Прекарва се през гевгир така, че топчетата да падат направо във вряща подсолена вода.След като шпецлите се сварят, отцеждат се от водата и се изпържват до златисто в разтопено масло. Като самостоятелно ястие може да се поднесат със зелена салата и с гарнитура от зелен фасул, морков, грах, цветно зеле.
ЦЮРИХСКО КЪЛЦАНО (ШВЕЙЦАРИЯ)
Съставки:
400 гр. телешко месо
200 гр. гъби
100 ml бяло вино
200 ml заквасена сметана
100 гр. масло
1 гл. лук
1 с. л. брашно
1 с. л. лимонов сок
1 вр. магданоз
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Телешките бъбреци се почистват от мазнина и съдове и се нарязват на шайби с дебелина около 0.5 см. Телешкото месо се накълцва на много малки парченца. Лукът и магданозът също се нарязват на дребно. Половината от маслото се загрява в подходящ тиган. Месото и бъбреците се овалват в брашно и се запържват в маслото, докато станат готови. В другата половина от маслото се задушава лукът, добавят се виното и нарязаните гъби, добавя се лимоновият сок и се оставя да ври на слаб огън докато изври половината от течността. Добавя се сметаната, сместа се оставя отново да заври и се оставя да ври на слаб огън, като се разбърква леко. Добавя се запърженото месо и бъбреци, изчаква се отново да заври и се сервира поръсено със ситно нарязан магданоз.
ЧУЛЕТИЯС (ИСПАНИЯ)
Съставки (4 порции):
12 агнешки котлетчета
2 с.л. червен винен оцет
2 с.л. зехтин
2 ч.л. розмарин (ситно нарязан)
1 ч.л. захар
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Зехтинът и оцетът се смесват и котлетите се намазват с получената смес.
В купичка се смесват захарта, розмарина, сол и пипер и се разбъркват добре. Котлетите се натриват с получената смес и се слагат да се печат на предварително нагрят грил. По време на печенето се обръщат до получаване на желаната степен на изпичане.
Сервират се горещи, като се подправят допълнително със сол и пипер ако е необходимо.
РИЗОТО С ШУНКА (ИТАЛИЯ)
150 варена шунка
250 ml зехтин
3 гл. лук
3 домата
500 гр. ориз
750 ml бульон
250 ml бяло, сухо вино
250 гр. грах (от консерва, или сварен)
1 вр. магданоз
100 гр. сирене "Пармиджано" (Parmigiano)
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Шунката и доматите се нарязват на малки кубчета. Лукът се нарязва на шайби и се запържва в 3 с. л. зехтин до слатисто. Лукът се изважда и в тигана се прибавя останалото олио. В него се запържва неизмитият, сух ориз. Пържи се докато стане първо прозрачен, а после матов, но не повече от това. Прибавят се последователно бульонът, бялото вино, запърженият лук, шунката, доматените кубчета, и магданозът. Овкусяваме със сол и чер пипер. Оставяме сместа да заври, намаляваме, покриваме с капак и оставяме да къкри 15 мин. След това се сваля от котлона и се поръсва с Пармиджано.
Сервира се горещо, като се предлага розе.
МАРИНОВАНА ХЕРИНГА (НОРВЕГИЯ)
10 филета от херинга (сурови)
2 гл. лук
1 - 2 с. л. настърган хрян
1 морков
3 дафинови листа
1 ч. л. горчица
500 ml оцет
50 гр. захар
Чер пипер (зърна)
2 с. л. сол
Приготвяне и сервиране:
Лукът и морковът се нарязват на тънки шайби. Филетата се подреждат в подходящ по размер стъклен буркан, като между редовете се слага лук, морков, хрян, чер пипер и дафинов лист. От оцета, захарта, горчицата и солта се приготвя марината, като се кипват за няколко минути. Рибата се залива с получената марината, така че да бъде покрита изцяло. Отгоре се притиска с нещо, затваря се и се оставя да престои 10 дни на температура < 7°С.
СПАНАЧЕН СТАМППОТ (ХОЛАНДИЯ)
1 кг. картофи
2 вр. репички
90 гр. масло
4 с. л. пудра захар
2 с. л. оцет (или нормален или с босилек)
500 гр. пресен спанак
250 гр. меко синьо сирене (напр. Gorgonzola)
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Картофите се обелват и сваряват в посолена вода за около 20 мин. или докато се сварят напълно. Репичките се измиват и се разрязват на половинки. В дълбок тиган се слагат 40 гр. масло, 25 ml вода, захарта, оцетът и репичките и се варят около 7 - 8 мин. на слаб огън. Добавя се сол и чер пипер на вкус. Измива се спанакът, оставя се да се изцеди, нарязва се на едро и се попарва, така че леко да омекне. Сиренето се нарязва на парченца. Картофите се пюрират с останалата част от маслото и се добавят спанакът и сиренето. Овкусява се със сол и черен пипер, ако е необходимо.
Получената смес се разпределя в 4 дълбоки чинии и се добавя сместа от репичките и техния сос.
Автор: Д. Стоянова
ЖЪТВАРСКА АГНЕШКА СУПА (ШОТЛАНДИЯ)
900 гр. агнешко месо (врат)
1 гл. карфиол
400 гр. грах
3 моркова
1 гл. ряпа
100 гр. зрял фасул
5 стръка пресен зелен лук
1 маруля
2 ч. л. джоджен
1 вр. магданоз
3 л. вода
Сол
Чер пипер
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на парчета и се слага да се вари в дълбока тенджера в около 3 л. вода. По време на варенето пяната се обира. Вари се 1 час полузахлупено. След това се добавят нарязаните моркови, лук, ряпа, а също така бобът и половината грах. Вари се още около 1.5 часа. Добавя се разделеният на главички карфиол, накъсаната маруля, останалият грах, джоджен и се подправя със сол и чер пипер. Вари се още 30 мин, или докато месото и зеленчуците омекнат, а бульонът се сгъсти.
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.
ШАШЛИК ПО СИБИРСКИ (РУСИЯ)
Съставки:
2 кг. шарено свинско или овче месо
400 ml оцет
4 глави лук
5 дафинови листа
5 зърна бахар
2 ч. л. захар
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на едри кубчета (100 - 150 гр.). Приготвя се марината от солта, оцета, захарта, дафиновия лист, едната глава лук (нарязана "жулиен") и бахара. Месото се залива и се оставя се да се маринова за 24 часа. Останалите глави лук се разрязват на две и се разслояват. Парчетата месо се нанизват на шишове, като между парчетата се нанизва и люспа лук. Шишовете се пекат на барбекю, на висока температура, като се обръщат от време на време и се пръскат с останалата марината, за да не изсъхват.
ГУЛАШ (УНГАРИЯ)
Съставки:
1 кг. говеждо месо
5 картофа
4 чушки
4 ск. чесън
2 гл. лук
2 дафинови листа
100 гр. домати (консерва)
2 с. л. брашно
2 с. л. червен пипер
50 гр. свинска мас
Чер пипер
Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на кубчета със страна 2 см. Маста се загрява и в нея се запържва нарязаният на ситно лук. След това се долавят парчетата месо, овкусява със сол и се запържва още няколко минути. Добавя се брашното и червеният пипер и се запържва още 1 - 2 мин. Чушките се нарязват на шайби, морковите - на ситно, а картофите на едри парчета. Добавят се към месото и се заливат с около 1 l вода. Добавя се дафиновият лист и нарязаният на парчета чесън. Вари се докато месото омекне и се добавят картофите. Когато картофите са полуготови се добавят и доматите и се вари още 15 мин.
Няма коментари:
Публикуване на коментар