Carrot 2 МАНДЖА ООД: БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА КУХНЯ

БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИОННА КУХНЯ

 ВОЕВОДСКИ  ГЮВЕЧ (пиринския край)
Необходими продукти: 
агнешко (овнешко, телешко) месо 750 гр.
мазнина 100 гр.(1/2 чаена чаша)
кромид лук 150 гр.(2-3 глави)
червени домати 0.500 кг (6-7 бр.)
гъби 300 гр.(2 чаени чаши)
пиперки 0.500 кг (8-10 бр.)
лютиви пиперки 4-5 бр.
ориз 100 гр.(1/2 чаена чаша)
                                                      чесън 1 глава
                                                      чубрица
                                                      копър
                                                      магданоз
                                                      сол на вкус

Начин на приготвяне: 
Месото се нарязва на дребни парчета и се запържва в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания кромид лук, след което се задушава с част от нарязаните на дребно червени домати, залива се с бульон или топла вода и се вари на умерен огън, докато омекне.
Тогава се прибавят нарязаните на ивички гъби и пиперки, целите лютиви пиперки, обелените скилидки на чесъна и сол на вкус.
След 15-20 минути се прибавят оризът и останалите домати, нарязани на кръгчета.
Ястието се залива с малко вода и се доварява на тих огън.
Поръсва се със ситно нарязаните чубрица, копър и магданоз и се поднася.







СЕВЕРНЯШКО РАКИ ( Русе)


                          Продукти:
 
6-7  сушени, червени чушки
1,5 ч.ч. ориз
1ч.ч. булгур
250 г. кайма
1 голяма глава лук
Черен пипер
Червен пипер
Кимион
Сол на вкус
Приготвяне:
Лукът , ориза, каймата, булгура се запържват в зехтин(олио). Овкусяват се с подправките , след което се добавят 200 мл. Вода. С готовата вече смес се пълнят чушките подреждат се в тава добавя се  малко вода, покриват се с готварско фолио . Пече се  във фурна  на 180 градуса за 30-40 минути








 КАПАМА (югозападна България)

 Съставки:
500 гр. свински вратни пържоли
500 гр. пилешко месо
500 гр. телешко месо
300 гр. пушен бекон
40 см. кървавица
1 кисела зелка
1/2 ч. ориз
Чер пипер (зърна)
                                                      5 дафинови листа
Приготвяне и сервиране:
Продуктите се редят в голям глинен съд в следната последователност: на дъното зеле, навитата на колело кървавица, телешкото месо, зеле, беконът, пилешкото месо, зеле, пържолите, зеле. Между редовете поръсваме ориз, черен и червен пипер. Сол не се слага, тъй като киселото зеле ще овкуси достатъчно. Добавя се 1 ч. вода. Завива се всичко с цели листа от зелето, захлупва се добре и се слага да се пече във фурна за 3 - 4 часа на 180°С.





ПАТАТНИК (специалитет на родопския край)

Съставки:
2 кг. картофи
4 яйца
300 гр. бяло саламурено сирене
2 ч. л. сух джоджен
1 с. л. сол
125 гр. масло
Приготвяне и сервиране:
Картофите се обелват и настъргват на ренде. Посоляват се, разбъркват се и се оставят да се изцедят добре. Сиренето се натрошава и се разбърква заедно с яйцата и джоджена. Прибавят се отцедените картофи и се разбърква добре. В тава с подходящ размер се сипва половината от разтопеното масло, след това се изсипва картофената смес и се подравнява. Отгоре се полива с останалото масло. Пече се във фурна на 220 °С около 20 мин.
Вместо на фурна ястието може да се приготви, като се пържи в тиган с масло за 7 - 8 мин, след което се обръща и се пържи и от другата страна.



ПОПСКА ЯХНИЯ

Съставки (4 порции):
1 кг. свинско
1 кг. арпаджик
100 ml зехтин
2 с.л. брашно
200 гр. домати от консерва
300 ml червено сухо вино
10 ск. чесън
3 дафинови листа
Червен пипер
Чер пипер
                                                      Сол
Приготвяне и сервиране:
Месото се нарязва на дребни парчета и се задушава в загрятия зехтин. Арпаджикът се обелва, така че главичките да останат цели и се добавя към месото, като се задушава още 5 мин.
Всички продукти се поставят в глинен съд с капак и се задушават на 200°С около 1.5 часа след завирането, или до омекването на лука и месото.
Сервира се горещо.




КАВАРМА ПО РАДОМИРСКИ

Съставки за 4 порции:
500 гр. свинско месо (шол, бут)
150 гр. свински гърди
450 гр. праз лук
600 гр. чушки
4 яйца
4 люти чушлета
Чубрица
Червен пипер
                                                      Сол
Приготвяне и сервиране:
Чушките се изпичат и се обелват. Празът се нарязва на шайби. Месото и гърдите се нарязват на малки парченца (1 - 1.5 см.). Запържват се в тиган със съвсем малко мазнина, докато се позачервят и се изваждат. В остатъкът от мазнината се запържва праза, нарязан на шайби до леко зачервяване. Добавят се и чушките заедно с подправките. Пържи се 1 - 2 мин., след което се добавя отново месото и се запържва още 1 - 2 мин. Получената смес се разпределя в 4 гювечета, като във всяко се забожда близо до стената на съда по едно люто чушле и се слага да се пече на умерена фурна (но не предварително нагрята). След като се загрее се пече около 10 мин., след което във всяко гювече се чуква по 1 яйце, което се поръсва с малко червен пипер и чубрица. Пече се, докато яйцето се стегне по желание.
Поднася се горещо.




ПЪЛНЕН ШАРАН

Съставки:
1 шаран (2 - 2.5 кг.)
80 ml олио
1 вр. магданоз
1 ч. ч. орехови ядки
1/2 ч. ч. стафиди
4 глави лук
Сол
Чер пипер
Приготвяне и сервиране:
Шаранът се изчиства от люспите и вътрешностите. Посолява се и се наръсва с черен пипер. Лукът се нарязва на ситно и се задушава с олиото и вода. Прибавят се натрошените орехови ядки и ситно нарязаният магданоз. Посолява се и се поръсва с чер пипер. Разбърква се и се залива с 100 ml гореща вода, добавят се и стафидите. Вари се 2 - 3 минути до извиране на водата и с получената смес се пълни шаранът. Зашива се и се поставя в тавичка с малко вода. Пече се първоначално на силна фурна, а след това се намалява на 200°С.

Няма коментари:

Публикуване на коментар