Carrot 2 МАНДЖА ООД: СЪХРАНЯВАНЕ И СУШЕНЕ НА ПОДПРАВКИ

петък, 29 април 2011 г.

СЪХРАНЯВАНЕ И СУШЕНЕ НА ПОДПРАВКИ

Наберете вашите билки рано сутринта, когато росата е изсъхнала и
преди да са се изпарили летливите вещeства, които дават на всяка
билка нейния специфичен вкус. Отрежете или откъснете листата от
вътрешността на растението.
Ако искате кимион, копър или кориандър, изчакайте, докато
торбичките със семената изсъхнат и потъмнеят, и после ги
изтръскайте в хартиен плик. Накрая целото растение трябва да бъде
изкоренено. Запазете семената в плътно затворени буркани,
независимо от това, дали ще ги ползвате за сеене или за кулинарни
цели.
Листата (на копъра например), можете да изсушите или да замразите.
Преди да замразите, измийте и накъсайте листата във формички за
лед. Допълнете ги с вода и замразете. Ледените кубчета лесно можете
да извадите по всяко време и да натрошите направо в тенджерата, за
супи, бульони и др.
Някои подправки, като например магданозът, можете да замразите в
малки найлонови пликчета.
Сушенето е по-трудната задача. Основното е, подправките да са на
сухо и проветриво място,окачени да висят надолу или пък разстлани
на недиректна слънчева светлина. Някои от тях можете да се изсушите
в микровълновата печка за кратко, на много ниска степен. Трябва
доста да експериментирате, докато успеете да изсушите вашите
подправки, запазвайки в максимална степен техния цвят и вкус. Така
те могат да бъдат съхранени за повече от половин година, стига да са в
плътно затварящи се бурканчета.
Можете и сами да отгледате зелени подправки, на прозореца в кухнята
или на някой рафт от кухненския шкаф. Трябва да изберете няколко
вида семена, да ги засеете в саксия или сандъче през есента и да ги
поливате често. Така винаги ще имате под ръка свежи подправки.
Подправките се съхраняват в затворени съдове неограничено дълго
време. Счукват се в хаван или се смилат с мелничка за черен пипер
непосредствено преди употреба.
Чесънът изсъхва бързо, ако не се съхранява правилно. Скилидките
чесън се запазват добре в стъклен буркан, като се заливат с олио. Да се
съхраняват на студено и тъмно място.
Олиото за салата може да се ароматизира с подправки.


Пресните треви се запазват в хладилник 1 —2 дни, като се опаковат в
полиетиленово пликче, след като се измият. Нарязаните треви могат
да се замразят с малко вода и преди употреба да се размразят



Няма коментари:

Публикуване на коментар