Наберете вашите билки рано сутринта, когато росата е изсъхнала и |
преди да са се изпарили летливите вещeства, които дават на всяка |
билка нейния специфичен вкус. Отрежете или откъснете листата от |
вътрешността на растението. |
Ако искате кимион, копър или кориандър, изчакайте, докато |
торбичките със семената изсъхнат и потъмнеят, и после ги |
изтръскайте в хартиен плик. Накрая целото растение трябва да бъде |
изкоренено. Запазете семената в плътно затворени буркани, |
независимо от това, дали ще ги ползвате за сеене или за кулинарни |
цели. |
Листата (на копъра например), можете да изсушите или да замразите. |
Преди да замразите, измийте и накъсайте листата във формички за |
лед. Допълнете ги с вода и замразете. Ледените кубчета лесно можете |
да извадите по всяко време и да натрошите направо в тенджерата, за |
супи, бульони и др. |
Някои подправки, като например магданозът, можете да замразите в |
малки найлонови пликчета. |
Сушенето е по-трудната задача. Основното е, подправките да са на |
сухо и проветриво място,окачени да висят надолу или пък разстлани |
на недиректна слънчева светлина. Някои от тях можете да се изсушите |
в микровълновата печка за кратко, на много ниска степен. Трябва |
доста да експериментирате, докато успеете да изсушите вашите |
подправки, запазвайки в максимална степен техния цвят и вкус. Така |
те могат да бъдат съхранени за повече от половин година, стига да са в |
плътно затварящи се бурканчета. |
Можете и сами да отгледате зелени подправки, на прозореца в кухнята |
или на някой рафт от кухненския шкаф. Трябва да изберете няколко |
вида семена, да ги засеете в саксия или сандъче през есента и да ги |
поливате често. Така винаги ще имате под ръка свежи подправки. |
Подправките се съхраняват в затворени съдове неограничено дълго |
време. Счукват се в хаван или се смилат с мелничка за черен пипер |
непосредствено преди употреба. |
Чесънът изсъхва бързо, ако не се съхранява правилно. Скилидките |
чесън се запазват добре в стъклен буркан, като се заливат с олио. Да се |
съхраняват на студено и тъмно място. |
Олиото за салата може да се ароматизира с подправки. |
Пресните треви се запазват в хладилник 1 —2 дни, като се опаковат в |
полиетиленово пликче, след като се измият. Нарязаните треви могат |
да се замразят с малко вода и преди употреба да се размразят |
Няма коментари:
Публикуване на коментар