Необходимо е да се съблюдават традициите на гостите, които каним. Така например Руснаците, Поляците, Българите, Румънците и Сърбите обичат като главно ястие месо, към него зеленчуци и салати. Хлябът, бял, ръжен или пшеничен, срязани на две дебели филии не трябва да липсва на масата.
На Французите непременно към ястията трябва да се предложи франзела или бели хлебчета.Предпочитат червеното обикновено вино пред бялото.
Белгийците и Холандците обичат да се хранят добре. За тях порцията трябва да бъде по- голяма.С удоволствие приемат чашка силно кафе по всяко време на деня.
Швейцарците с любопитство възприемат при пътуванията си местните обичаи на хранене.Те предпочитат качеството пред количеството, което трябва да се има предвид в менюто.
Датчани, Норвежци, Шведи
обичат ястията да бъдат препоръчвани от сервитьора.Англичаните и Американците предпочитат ястия, типични за тяхната кухня.Препечен хляб(тост)и масло.Пресните плодове, преди или след ядене се посрещат винаги добре.На гостите от Северна и Южна Америка трябва да се предлага леденостудена вода.
Германците също са съхранили някои традиции-печено агне за Великден, печена гъска за Коледа, шаран за Нова година.
В много случаи обичаите при храненето са свързани с религиозните убеждения. Така например мюсюлманите, т.е. повечето гости от арабските страни, отказват да ядат свинско месо защото е нечисто.Предпочитат говеждо и телешко месо.
Сложно е съставянето на меню за гости от Индия, където традициите в храненето са исторически обусловени от принадлежността към различни религии- браминизъм, будизъм, индуизъм, ислям и много други.Често те отказват свинско или говеждо месо, други поръчват само мляко и млечни продукти както и яйца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар