ДРОБ СЪРМА КЛАСИК
Продукти:
агнешки комплект - бял и черен дроб, сърце, далак, бъбреци, агнешки момици, комплектът, ако е агнешки, тежи не повече от килограм
агнешки чревца - 0.5 кг.
олио - 5-6 супени лъжици
ориз бисерен, обикновен - 2 чаени чашки
джоджен - пресен, 5-6 листа, по вкус
кромид лук - 1 малка глава
зелен лук - 2 стръка
зелен чесън - 2 стръка
моркови - 1-2 броя, в зависимост от големината им
червен пипер - 1 чаена лъжичка, може и лют
1 кофичка кисело млеко
2 яйца
1 супена лъжица брашно
Начин на приготвяне:
Ако Ви притеснява миризмата на агнешко - изкиснете за около час комплекта и чревцата в малко вода с оцет. Варете около половин час, след като заври, комплекта цял. Извадете го от бульона, като запазвате бульона. Режете дреболиите на ситно, белия дроб може да режете с ножица. Чревцата обърнете с гладка дървена пръчица, тънка около 6-7 мм в диаметър и дълга около 30 см. На тъпия край на пръчицата се слага напречно чревцето и се нанизва по дължината му, така че на края да хванете напречното захващане и да го изтеглите и по този начин вътрешната страна да стане външна. Става лесно и бързо, след като го направите един-два пъти. Може да се ползва и молив. Така обърнати, отново измивате чревцата и ги сплитате на плитка, като може да вземате и по две-три чревца на страна. Варите ги около двадесетина минути, вадите ги от бульона и го изхвърляте. Режете чревцата на ситно. Така приготвените дреболии разделяте на две - за супа и дроб-сърма.
Задушавате ситно нарязания кромид лук и настъргания морков в олиото и с малко вода (3-4 супени лъжици) около десетина минути, добавяте ситно нарязания зелен лук и задушавате още пет минути, добавяте ситно нарязания зелен чесън и задушавате още две-три минути, добавяте и нарязаните дреболии, сол на вкус. Обръщате няколко пъти и сипвате бульона от комплекта и доливате, при необходимост, вряла вода. Количеството на течността се определя от броя на чаените чашки ориз. На чаена чашка ориз се сипват три чашки течност, ако искате да е по-сипкав ориза. Ако искате да е по-разварен - сипвате по четири чаени чашки течност. Разбърквате добре и изсипвате в тава. Печете около 20-30 минути. Поръсвате с накълцания на ситно джоджен. В паница разбивате яйцата с брашното и 1 чаена лъжичка оцет, добавяте киселото млеко и отново разбивате. Изсипвате върху дроб-сърмата, получава се като заливка на мусака. Печете до зачервяване. Може и да не правите заливката. Ако искате оризът да е бял - не слагайте морков, зелен лук и зелен чесън.
АГНЕШКА ДРОБ СЪРМА СЪС ЗАЛИВКА
Продукти:
2 ч.ч. ориз
2-3 ч.ч. агнешки дреболии
2 глави стар лук(или зелен лук)
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
сол
олио
Заливка:
2-3 яйца
2 ч.ч. кисело мляко
1 щипка сода
Начин на приготвяне:
Оризът запържваме заедно с лукът в мазнина. Прибавяме сварените дреболии - нарязани на ситно, заедно с подправките - солта, пиперът, джоджена. Заливаме с бульона в които сме варили дреболиите (на око трябва да е горе долу 3 пъти колкото оризът).
Изсипваме в тавичка и печем.
След като оризът набъбне и е готов, заливаме със заливката, приготвена от разбитите продукти.
Запичаме и сервираме със ситно нарязан магданоз и кисело мляко ;)
АГНЕШКО ЗАДУШЕНО С БОБ
Продукти:
400 гр агнешка плешка
250 гр боб
2 домата
сол, мащерка, дафинов лист
лук, чесън
сос „Устършър”Приготвяне:
В тенджера под налягане слагаме до чаша и
половина нарязан лук (останалото замразяваме за друг път), боба, 3-4
чаши вода, нарязаните домати, подправките и месото.
От месото можем да махнем мазнината – при агнешко и овче острият вкус се дължи основно на мазнината.
Когато вентилът на тенджерата покаже, че налягането е достатъчно, засичаме 30 минути и сме готови.
Можем да сервираме с кускус (вж.снимката) и чаша мерло.
АГНЕШКА ПЛЕШКА
Продукти:
1 кг. обезкостена агнешка плешка
1 щипка черен пипер
Приготвяне:
От месото можем да махнем мазнината – при агнешко и овче острият вкус се дължи основно на мазнината.
Когато вентилът на тенджерата покаже, че налягането е достатъчно, засичаме 30 минути и сме готови.
Можем да сервираме с кускус (вж.снимката) и чаша мерло.
АГНЕШКА ПЛЕШКА
Продукти:
1 кг. обезкостена агнешка плешка
1 щипка черен пипер
1 с. л. ситно нарязан чесън
½ кг. спанак
2 стръка пресен лук
20 гр. кедрови ядки
1 к. ч. пресен джоджен
канап
за марината:
4-5 с. л. зехтин
2 с. л. балсамов оцет
1 щипка черен пипер
½ връзка нарязан на ситно магданоз
½ ч. л. ситно нарязан джинджифил
½ ч. л. сушени люти чушки
1 ч. л. ситно нарязан чесън
сок от ½ лимонПриготвяне:
Разрежете плешката на пеперуда, така че да се изпече по-бързо и
равномерно. Втрийте в месото черен пипер и чесън. Покрийте месото с
листа спанак и пресен лук. Поръсете с кедрови ядки и пресен джоджен.
Навийте месото на руло и го вържете с касапски канап или друга връв.
Направете марината и залейте месото. Оставете го да се маринова поне 4 часа.
Изпечете го на средно висока температура на барбекюто за 45 минути, като от време на време го обръщате.
Направете марината и залейте месото. Оставете го да се маринова поне 4 часа.
Изпечете го на средно висока температура на барбекюто за 45 минути, като от време на време го обръщате.
АГНЕШКО ПЕЧЕНО НА БАРБЕКЮ
Продукти:
2 кг. агнешки котлети
за марината:
1 ч. ч. зехтин
Приготвяне:
Продукти:
2 кг. агнешки котлети
за марината:
1 ч. ч. зехтин
1 к. ч. балсамов оцет
2 стръка градински чай
2 стръка розмарин
1 глава червен лук
2 глави шалот
2 глави шалот
3-4 скилидки нарязан чесън
1 щипка черен пипер
2 ч. л. сос „Уорчестър„
Приготвяне:
Пригответе марината от зехтин, оцет, лук, чесън, сос "Уорчестър" и пресни билки.
Оставете месото да кисне в маринатата една нощ или поне 6 часа.
Извадете месото от маринатата, подсушете го и го изпечете на барбекю до златисто.
Сервирайте с гарнитура от прясна салата.
АГНЕШКО ПО ПЕКИНСКИ
Продукти:
За соса за топене с хойсин и чесън:
Приготвяне:
Загрейте грил тигана на средна температура.
Намажете го с олиото. Сложете котлетите и ги печете, като ги обърнете
веднъж, докато месото стане алангле, около 3 минути от всяка страна.
Прехвърлете ги в чиния за сервиране и ги поднесете със соса за топене с хойсин и чесън и соев сос с оцет отстрани.
Продукти:
1.5 кг. агнешки ребърца
2 скилидки нарязани на ситно чесън
3-4 нарязани на кубчета домати Рома
2 щипки пресен магданоз
2 щипки пресен розмарин
1 с. л. дижонска горчица
1 ч. ч. Каберне Совиньон
Приготвяне:
Оставете месото да кисне в маринатата една нощ или поне 6 часа.
Извадете месото от маринатата, подсушете го и го изпечете на барбекю до златисто.
Сервирайте с гарнитура от прясна салата.
АГНЕШКО ПО ПЕКИНСКИ
Продукти:
1 ч. л. растително олио
соев сос с оцет за топене
Пекински сос за топене
За маринатата:
3 с. л. соев сос
1 с. л. китайско оризово вино или сухо шери
1 ч. л. ситно нарязан чесън
1 ч. л. царевично нишесте
1/4 ч. л. смлян черен пипер
1 с. л. сос хойсин
1 1/2 ч. л. сусамово олио
1 ч. л. сос с чили и чесън
1/4 ч. л. ситно нарязан чесън
1/4 ч. л. ситно нарязан джинджифил
Приготвяне:
Мариноване:
Смесете добре всички продукти в купа. Добавете
котлетите и ги объркайте докато се покрият равномерно. Оставете ги да
престоят 1-2 часа.
За соса за топене с хойсин и чесън:
Смесете добре всички продукти в купичка.
Прехвърлете ги в чиния за сервиране и ги поднесете със соса за топене с хойсин и чесън и соев сос с оцет отстрани.
АГНЕШКИ РЕБЪРЦА ПО ПРОВАНСАЛСКИ
Продукти:
1.5 кг. агнешки ребърца
за марината:
1 глава нарязан на ситно лук2 скилидки нарязани на ситно чесън
3-4 нарязани на кубчета домати Рома
2 щипки пресен магданоз
2 щипки пресен розмарин
1 с. л. дижонска горчица
1 ч. ч. Каберне Совиньон
1 щипка кашерна сол
1 щипка черен пипер
Приготвяне:
Смесете съставките на маринатата. Сложете ребърцата в стъклена
купа и ги залейте с маринатата. Оставете ги да преседят в нея около 4-5
часа. От време на време разбърквайте месото в ароматните съставки.
Печете месото на средно силна скара около 7-8 минути от всяка страна.
Печете месото на средно силна скара около 7-8 минути от всяка страна.
АГНЕШКО БУТЧЕ В ХАРТИЯ
Продукти:
Приготвяне:
Продукти:
сок от 1 лимон
1 с. л. сушен риган
1 с. л. мащерка
2 дафинови листа
1 щипка захар
3 скилидки чесън
млян черен пипер
сок от 1 лимон
морска сол
1 кг. обезкостено агнешко бутче, нарязано на 4 еднакво големи порции
сирене Пекорино
хартия за печене
касапски канап
Приготвяне:
В голяма купа смесете зехтин, лимонов сок,
риган, мащерка, дафинов лист, чесън, черен пипер и захар. Сложете месото
в марината и гледайте да се покрие хубаво. Покрийте купата с фолио и
оставете месото да се маринова поне 3 часа.
Намаслете дъното на тава за печене. Сложете пакетите с месо в тавата и ги печете 20 минути на 200 градуса. След това намалете фурната и гответе още 25-40 минути на 180 градуса.
Щом месото е готово, извадете го, срежете канапа и внимателно отворете пакета с месо. Поднесете месото в хартия и се наслаждавайте на великолепно агнешко.
Продукти:
Приготвяне:
Разточете кора от бутер тестото, нареже кората на подходящи по размер правоъгълници. Завийте всеки котлет в тесто.
Намажете тестото с разбит жълтък, за да стане хрупкава коричката.
Печете в умерено загрята фурна докато тестото стане златисто.
АГНЕШКИ ШИШЧЕТА "НАПРАВИ СИ САМ"
Продукти:
1 килограм агнешко месо, нарязано на хапки
Продукти за марината:
3 супени лъжици горчица
сокът на половин лимон
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Смесете всички продукти за маринатата. Накиснете нарязаното месо в нея поне за половин час. Отцедете месото, нанижете го на шишчета и изпечете шишчетата на барбeкю.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете хартията на 8 квадратни парчета с
дължина на страната 35 см. Препокрийте 2 парчета хартия за печене и в
средата на новото парче сложете една порция месо. Подправете със сол и
черен пипер. Отгоре сложете парче сирене и залейте с малко от
маринатата. Завийте месото и стегнете пакета с касапски канап.
Опаковайте всички порции месо по този начин. Намаслете дъното на тава за печене. Сложете пакетите с месо в тавата и ги печете 20 минути на 200 градуса. След това намалете фурната и гответе още 25-40 минути на 180 градуса.
Щом месото е готово, извадете го, срежете канапа и внимателно отворете пакета с месо. Поднесете месото в хартия и се наслаждавайте на великолепно агнешко.
АГНЕШКО В БУТЕР ТЕСТО
Продукти:
1 кг. нарязани агнешки котлети
1 кг. бутер тесто
1 яйчен жълтък
пресни и сушени подправки: черен пипер, мащерка, риган
½ пакетче краве масло (125 гр.)
Приготвяне:
Нарежете месото на порции.
По желание можете да го начукате с дървен чук.
Поръсете го с подправките и го намажете с масло.
Печете го на силно сгорещена скара по около 4-5 минути от всяка страна. Разточете кора от бутер тестото, нареже кората на подходящи по размер правоъгълници. Завийте всеки котлет в тесто.
Намажете тестото с разбит жълтък, за да стане хрупкава коричката.
Печете в умерено загрята фурна докато тестото стане златисто.
Сервирайте котлетите с гарнитура от зеленчуци.
АГНЕШКИ ШИШЧЕТА "НАПРАВИ СИ САМ"
Продукти:
1 килограм агнешко месо, нарязано на хапки
Продукти за марината:
3 скилидки чесън
2 стръка пресен розмарин3 супени лъжици горчица
сокът на половин лимон
4 лъжици зехтин
3 лъжици балсамов оцетпрясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Смесете всички продукти за маринатата. Накиснете нарязаното месо в нея поне за половин час. Отцедете месото, нанижете го на шишчета и изпечете шишчетата на барбeкю.
АГНЕШКИ РЕБЪРЦА С БИЛКОВА КОРИЧКА
Продукти:
Приготвяне:
Смесете мащерката, розмарина и чесъна с 3 с. л. зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Намажете агнешкото с тази смес.
Извадете ребрата от тигана и оставете месото да си почине.
Продукти:
Приготвяне:
Продукти:
2 с. л. зехтин
3 с. л. ситно нарязана мащерка
3 с. л. ситно нарязан розмарин
3 скилидки ситно нарязан чесън
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер
За соса:
2 скилидки печен чесън
½ ч. ч. червено вино
½ ч. ч. агнешки бульон
2 ч. л. едрозърнеста горчица
Приготвяне:
Загрейте фурната на 250 градуса.
Намажете ребрата с 1 с. л. зехтин и ги
подправете със сол и черен пипер. Загрейте останалата мазнина в тиган.
Запържете ребрата с мазната част надолу, докато месото покафенее. Смесете мащерката, розмарина и чесъна с 3 с. л. зехтин. Подправете със сол и черен пипер. Намажете агнешкото с тази смес.
Извадете ребрата от тигана и оставете месото да си почине.
Соса:
Смесете 2 скилидки чесън с ½ ч. ч. вино, ½ ч. ч.
агнешки бульон и 2 с. л. горчица. Залейте агнешките ребра и се
насладете на невероятен вкус!
АГНЕШКИ ДЖОЛАН
Продукти:
1 ч. ч. вряла вода
2 с. л. олио
4 агнешки джолана
2 разполовени глави лук
1/3 ч. ч. стафиди
4 скилидки чесън
1 щипка риган
1 щипка захар
½ ч. ч. кимион
700 гр. обелени домати
¾ ч. ч. телешки бульон
4 дафинови листа
1 с. л. ябълков оцет
сол и черен пипер
Приготвяне:
Сложете чушлетата в купа и ги залейте в вряла вода. Оставете ги да киснат около 1 час.
Загрейте мазнина в тиган. Подправете агнешкото със сол и черен пипер. Запържете го хубаво отвсякъде. Извадете месото от тигана.
Извадете мазнината от тигана. Оставете само 2 с. л. Добавете лука и ги задушавайте докато омекне.
Извадете лютите чушки от водата и ги пасирайте с 1/3 от водата.
Намалете котлона на тигана с лука и добавете стафиди, чесън, риган и кимион. Залейте ги с пюре от чили и варете няколко минути. Добавете доматите, телешкия бульон и дафиновия лист и кипнете сместа.
Добавете агнешките джолани и оставете сместа да къкри на тих огън около 2-3 часа.
Извадете джоланите и ги сложете в чиния за сервиране. Покрийте ги.
За соса оберете утаеното на повърхността. Добавете оцета и кипнете сместа. Варете го около 10 минути. Залейте месото със сос и го поднесете топло.
Загрейте мазнина в тиган. Подправете агнешкото със сол и черен пипер. Запържете го хубаво отвсякъде. Извадете месото от тигана.
Извадете мазнината от тигана. Оставете само 2 с. л. Добавете лука и ги задушавайте докато омекне.
Извадете лютите чушки от водата и ги пасирайте с 1/3 от водата.
Намалете котлона на тигана с лука и добавете стафиди, чесън, риган и кимион. Залейте ги с пюре от чили и варете няколко минути. Добавете доматите, телешкия бульон и дафиновия лист и кипнете сместа.
Добавете агнешките джолани и оставете сместа да къкри на тих огън около 2-3 часа.
Извадете джоланите и ги сложете в чиния за сервиране. Покрийте ги.
За соса оберете утаеното на повърхността. Добавете оцета и кипнете сместа. Варете го около 10 минути. Залейте месото със сос и го поднесете топло.
АГНЕШКИ КОТЛЕТИ НА ГРИЛ С РАГУ ОТ ДИВИ ГЪБИ
Продукти:
8 агнешки котлета с дебелина от около 2 см
кашерна сол и прясно смлян черен пипер на вкус
4 препечени филии от багета с дебелина 2 ½ см
2 с. л. зехтин екстра върджин
4 нарязани на тънко лука шалот
230 гр нарязани на четвъртини печурки
230 гр разкъсани наполовина кладници
230 гр нарязани на четвъртини гъби шийтаке без пънчетата
1 с. л. ситно нарязана прясна мащерка или 1 ч. л. изсушена
1 бутилка сухо червено вино
2 литра азиатски месен бульон (вж. рецептата)
1 с. л. нарязан на тънки лентички пресен джоджен
Приготвяне:
Загрейте скара или горният реотан на фурната на висока
температура. Загрейте голяма тенджера на висока температура. Сипете зехтина.
Запържете шалота докато омекне. Отнема около 2 минути. Добавете гъбите.
Овкусете със сол и пипер и пържете докато омекнат и те (около 3 минути). Сипете
виното, за да деглазирате тигана. Използвайте дървена лъжица. Добавете бульона
и мащерката и оставете течностите да се редуцират. Трябва всичко да къкри
докато се получи гъст сос. Ще отнеме около 45-60 минути. Доовкусете със сол и
пипер, ако е нужно, и запазете рагуто топло.
Напръскайте скарата или тавата с готварски спрей. Овкусете котлетите със
сол и пипер и ги запечете, като ги обърнете веднъж. За да станат средно
изпечени отнема около 4-5 минути на страна.Сложете 1 филия в чиния. Сипете
около ½ ч. ч. от рагуто върху нея. Добавете 2 котлета. Гарнирайте с джоджен и
сервирайте.
АГНЕШКИ ВРАТ С МЕНТОВО ПЕСТО
Продукти:
2 кг. агнешки вратни пържоли
олио за пържене
черен пипер
Приготвяне:
Продукти:
2 кг. агнешки вратни пържоли
олио за пържене
черен пипер
3-4 стръка пресен розмарин
3 лъжици дижонска горчица
За сос "Песто":
1 връзка прясна мента
1 чаена чаша кашу
2-3 скилидки чесън
1 лъжица зехтин
Приготвяне:
Загрейте олиото в тиган. Пържете месото по около 5 мин. от всяка страна.
Извадете го, отцедете мазнината и го намажете с горчица. Поръсете го с накълцания розмарин.
Наредете месото в тава. Пъхнете го във фурната и печете на умерена температура за около 1 час.
Пригответе сос "Песто": сложете ядките, ментата и чесъна в блендер и ги смелете. Постепенно добавете зехтина, за да се получи хомогенна смес.
Гарнирайте изпеченото агнешко с "Песто".
Извадете го, отцедете мазнината и го намажете с горчица. Поръсете го с накълцания розмарин.
Наредете месото в тава. Пъхнете го във фурната и печете на умерена температура за около 1 час.
Пригответе сос "Песто": сложете ядките, ментата и чесъна в блендер и ги смелете. Постепенно добавете зехтина, за да се получи хомогенна смес.
Гарнирайте изпеченото агнешко с "Песто".
АГНЕШКО ЗАДУШЕНО
Продукти:
1 кг обезкостен агнешки бут
1 ч. ч. резене
½ ч. ч. вода
½ ч. ч. лук
6 печурки
4 скилидки чесън
2 домата
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. масло
50 гр бадеми
2 филии стар хляб
50 гр маслини „Каламата“
2 с. л. див лук
каперси
сол
черен пипер
Приготвяне:
1 кг обезкостен агнешки бут
1 ч. ч. резене
½ ч. ч. вода
½ ч. ч. лук
6 печурки
4 скилидки чесън
2 домата
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. масло
50 гр бадеми
2 филии стар хляб
50 гр маслини „Каламата“
2 с. л. див лук
каперси
сол
черен пипер
Приготвяне:
Нарежете
резенето на много тънки филийки с помощта на ренде „Мандолина“. Сложете
го в дълбок съд, добавете водата, ситно нарязания лук и гъбите, нарязани
на филийки. Прибавете нарязаните чесън и домати. Овкусете със сол и
пипер. Задушете всичко под капак за около 4-5 минути. След това махнете
капака, за да се изпари водата.
Загрейте
зехтина и маслото в голям тиган. Отстранете мазнината на агнешкото и го
нарежете на парчета с големина 3-4 сантиметра. Овкусете го със сол и
пипер и го сложете да се пържи за по 3-4 минути от всяка страна.
Изсипете задушените зеленчуци при месото. Добавете маслините и оставете на котлона за кратко.
Нарежете
хляба на големи кубчета. Овкусете го със зехтин и провансалски
подправки, или такива по ваш избор, и го запечете във фурната.
Сложете хляба и бадемите в найлонов плик и ги натрошете с чукче.
Сервирайте агнешкото задушено в голяма чиния. Поръсете отгоре с дивия лук, каперсите и натрошения хляб с бадеми.
Поднесете агнешкото задушено с мерло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар