1. "МОИТЕ ГОСТИ МНОГО МУ СЕ РАДВАТ"
Продукти:
500 гр. пресни гъби
средно голяма глава кромид лук
2 с.л. доматено пюре
150 гр. сладка царевица (консерва)
2-3 кисели краставички
150 гр. маслини ( без костилка)
100 гр. кашкавал
олио
сол
черен пипер
магданоз за поръсване
Приготвяне:
Месото се нарязва на средно големи парченца овкусява се със солта и черния пипер и се запържва в предварително нагорещеното олио- за да се "запечата" за около 10 минути, след което се добавя 200 мл. вода. Задушава се за 1 час и 30 минути (пилешкото около 30 мин.) на слаб огън.
Киселите краставички и лука се нарязват на малки кубчета и се слагат при месото заедно със царвицата и маслините (ако са големи се нарязват). Задушават се 5-10 минути. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се готви още 20 минути . Гъбите (вж. 2) се нарязват и задушават отделно, след като са готови се добавят към месото. Преди да го сервирате нарежете кашкавала на малки кубченца и поръсете всяка порция поотделно. Наситнете и магданоза и го добавете за колорит върху порциите. Като гарнитура може да се добави картофено пюре, варени картофи или ориз.
Моите гости много му се радват :)
от МАНДЖА ООД
2. ПИКАНТНО МЕСО С КАРТОФЕНО ПЮРЕ
от МАНДЖА ООД
2. ПИКАНТНО МЕСО С КАРТОФЕНО ПЮРЕ
Продукти:
125 гр. (една опаковка) картофено пюре
200 гр. бекон
2 глави кромид лук
600 гр. кайма
2 с.л. олио
300 мл. сухо (неподсладено) бяло вино
сол, черен пипер
Приготвяне:
картофеното пюре:
Във 700 мл. кипяща вода (може и мляко) се изсипва картофеното пюре и се маха от котлона, добавя се 20 гр. масло и сол на вкус разбврква се до получаване на хомогенна смес.
Беконът се нарязва на тънки ивици. Лукът се обелва и накълцва на ситно. В тенджера се загрява 1 с.л. олио. Беконът се запържва и се изважда. Лукът се задушава 5 минути в същата мазнина и също се изважда.Останалото олио се загрява в тенджерата. Каймата се запържва на порции, след което цялото количество се готви още 5 минути.
Добавят се беконът и лукът, подправят се със сол и черен пипер, след което се добавя бялото вино. Оставят се да заврат под похлупак и на слаб огън се задушават за 1час и 30 минути.
Изсипва се в тавичка и върху него се разпределя пюрето. Поднася се топло.
Съвет: Разбърквайте с тел пюрето, става по- пухкаво
от МАНДЖА ООД
3. БЪРЗА, ЛЕКА, ЕВТИНА И ВКУСНА "ЛЯТНА МАНДЖА"
Продукти:
4-5 бр. тиквички
1-2 домата
300гр. сирене
200мл. кисело мляко
3 яйца
5-6 скилидки чеснов лук
1 връзка копър
Приготвяне:
Доматите се обелват и заедно с тиквичките се нарязват на кубчета, чесъновия лук се нарязва на ситно или се рендосва и се слага в средно дълбок съд. От сиренето, яйцата и киселото мляко се прави хомогенна смес, която се добавя при тиквичките и доматите. Копърът се нарязва и се прибавя в сместа. Всичко това се разбърква добре, пече се в умерена фурна (180 градуса) за 30- 40 минути или докато хване лека коричка.
от МАНДЖА ООД
4-5 бр. тиквички
1-2 домата
300гр. сирене
200мл. кисело мляко
3 яйца
5-6 скилидки чеснов лук
1 връзка копър
Приготвяне:
Доматите се обелват и заедно с тиквичките се нарязват на кубчета, чесъновия лук се нарязва на ситно или се рендосва и се слага в средно дълбок съд. От сиренето, яйцата и киселото мляко се прави хомогенна смес, която се добавя при тиквичките и доматите. Копърът се нарязва и се прибавя в сместа. Всичко това се разбърква добре, пече се в умерена фурна (180 градуса) за 30- 40 минути или докато хване лека коричка.
от МАНДЖА ООД
4. "СТРАННАТА" МУСАКА
Продукти:
1 пакет макарони /400 г/
2 ч.л. сол
За плънката:
750 г кайма смес
2 глави кромид лук
1 буркан консервирани домати /400-500 г/
1/2 кубче телешки бульон
олио
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
10-15 стръка магданоз
За заливката:
30-40 г краве масло
2 с.л. пшенично брашно
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
100-150 г кашкавал за поръсване.
1 пакет макарони /400 г/
2 ч.л. сол
За плънката:
750 г кайма смес
2 глави кромид лук
1 буркан консервирани домати /400-500 г/
1/2 кубче телешки бульон
олио
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
10-15 стръка магданоз
За заливката:
30-40 г краве масло
2 с.л. пшенично брашно
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сол
100-150 г кашкавал за поръсване.
Сваряваме макароните в подсолена вода, след което ги отцеждаме.
В сгорещена мазнина запържваме нарязания на ситно лук. Смесваме каймата със 100-150 мл вода, прибавяме я към вече омекналия лук. Пържим 5-6 мин., като периодично разбъркваме. Поръсваме с подправките, изливаме сока на консервираните домати. Размиваме в 100 мл топла вода телешкия бульон и го прибавяме към каймата. Поръсваме с наситнения магданоз. Смесваме макароните с каймата, разбъркваме добре. Покриваме тавата за печене с половината от наситнените консервирани домати. Изсипваме макароните, покриваме с останалите домати. Печем на 180 градуса в продължение на 25-30 мин. Приготвяме заливката. Запържваме кравето масло, поръсваме с брашно. След като брашното се изпържи, заливаме с прясното мляко. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Отстраняваме от котлона и добавяме последователно двете яйца. Разбъркваме енергично, поръсваме със сол. Нанасяме равномерно заливката върху изпечената мусака, поръсваме с настърган кашкавал. Печем още 15-20 мин. на 180 градуса. След като се изпече мусаката, изчакваме около 10 мин., режем и поднасяме.
В сгорещена мазнина запържваме нарязания на ситно лук. Смесваме каймата със 100-150 мл вода, прибавяме я към вече омекналия лук. Пържим 5-6 мин., като периодично разбъркваме. Поръсваме с подправките, изливаме сока на консервираните домати. Размиваме в 100 мл топла вода телешкия бульон и го прибавяме към каймата. Поръсваме с наситнения магданоз. Смесваме макароните с каймата, разбъркваме добре. Покриваме тавата за печене с половината от наситнените консервирани домати. Изсипваме макароните, покриваме с останалите домати. Печем на 180 градуса в продължение на 25-30 мин. Приготвяме заливката. Запържваме кравето масло, поръсваме с брашно. След като брашното се изпържи, заливаме с прясното мляко. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Отстраняваме от котлона и добавяме последователно двете яйца. Разбъркваме енергично, поръсваме със сол. Нанасяме равномерно заливката върху изпечената мусака, поръсваме с настърган кашкавал. Печем още 15-20 мин. на 180 градуса. След като се изпече мусаката, изчакваме около 10 мин., режем и поднасяме.
от МАНДЖА ООД
5. РИБКА ПО КАЗАШКИ
Продукти:
500 г.Рибка Цаца
1-2 яйца
брашно
сол
олио
Приготвяне:
Рибката се изчиства от главите и вътрешностите и се оставя да престои за около час във солена вода.Една по една рибките се овалват в подсолено брашно,потапят се в разбитото яйце(панировка) и се пускат да плуват в нагорещеното олио (до златисто) Задължително към рибката се поднася добре охладена бира.
от бай Благой
6. ЛЕКА МУСАКА
Продукти:
500 г картофи
1 к.ч. ориз /100 г/
200 г замразен зелен фасул
2 моркова
2-3 домата /½ буркан стерилизирани/
1 к.ч. олио /60-80 мл/
1 щипка захар
сол на вкус
2 клонки целина
6-7 стръка магданоз
За заливката
25 г краве масло
2 с.л. брашно
250 мл прясно мляко
2 яйца
100-150 г кашкавал
Приготвяне:
Нарязваме картофите на кубчета и ги запържваме за минута. Добавяме морковите и целината. Поръсваме с 1 и ½ ч.л. сол, поръсваме с щипка захар. |
Добавяме замразения зелен фасул. Заливаме с вряла вода, но без да покриваме напълно зеленчуците. Варим 15-20 мин., поръсваме с нарязания на ситно магданоз. |
Заливаме ориза с 250 мл вода. Посоляваме, поливаме със струйка олио и задушаваме на бавен огън. |
Изсипваме в предварително намаслена тавичка зеленчуковата смес. Отгоре слагаме ориза. Подреждаме нарязаните на филийки домати, поливаме със струйка олио, посоляваме. Печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 15 мин. |
Приготвяме заливката. Разтопяваме кравето масло, изпържваме брашното. При непрекъснато бъркане изсипваме прясното мляко. Разбъркваме докато сместа се сгъсти. Постепенно добавяме двете яйца, посоляваме и продължаваме да разбъркваме. |
Поливаме мусаката със заливката, отгоре настъргваме кашкавал и допичаме за още 20 мин. |
7. ГРЪЦКА СУПА
4 картофа средна големина, 2 гл. лук, 4 моркова,2 скилидки чесън, 1 стрък праз лук ,4 малки тиквички, 4 домата обелени, 100мл. зехтин или олио, сол, ч.пипер, магданоз, лимонов сок, фета сирене. Леко се запарва лука и чесъна , добавят се нарязаните зеленчуци и тиквичките нарязани на кръгчета и се задушават 5-6 мин. ,долива се с вода и да поврят 10 мин. на тих огън. Накрая се добавят магданоза и лимоновия сок. Сервира се и в чинията се добавя фета сирене. Добър апетит.
от Нанси
8. МЪРЗЕЛИВА БАНИЦА
3 яйца, 5 с. л. олио, 200гр.сирене,1 ч. ч. кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат.15 с. л. брашно.
Яйцата се пазбиват с олиото,прибавят се сиренето и киселото мляко, в което е разбита содата. сместа се разбърква добре и към нея се прибавя брашното. Тестото се излива в тавичка, предварително намазана с масло и посипана с малко брашно.Пече се в умерена фурна.
от Нанси
9. ПАЛАЧИНКА НА ФУРНА
1 чаена чаша вода,1 ч.ч. прясно мляко,4 яйца,2 ч.ч.брашно,щипка сол,100 гр. сирене,100 гр масло.Яйцата,брашното,млякото,водата и солта се разбиват с миксер.В тавичка се разтопява маслото и сместа за палачинката се изсипва върху него.пече се в умерена фурна.след като се извади,се порасва със сиренето и се навива на руло.реже се на филиики и се сервира,добър апетит.
от Нанси
10. "БАЗАНЯ"
Продукти:
1 пакет кори за баница
150 г.доматено пюре
250 г. кайма
3 яйца
200 г. кашкавал
150-200 г. пушени гърди
100 мл. газирана вода
250 г. майонеза
1 средно голяма глава кромид лук
2-3 кисели краставички
олио
босилек
Приготвяне:
Пушените гърди заедно с лука и киселите краставички се режат на малки кубчета и се запържват леко в сгорещено олио, добавя се каймата.След като и тя се запържи се добавя доматеното пюре, подправя се с босилек и се маха от котлона за да се охлади сместа (плънката).В намазнена тава започват да се налагат корите, като първата се намазва с майонеза,следват : кори-плънка-кори майонеза-кори-плънка....най-отгоре се завършва с кори, които се нарязват на квадрати.Разбиват се яйцата, добавя се газираната вода и се залива Базанята.Поставя се в предварително загрята фурна пече се на 180градуса.След 40 минути се настъргва кашкавала и се връща обратно във фурната докато се получи хрупкава коричка.Вади се,оставя се да изстине и се нарязва.Може да се поднесе със сос от разредена с кисело мляко майонеза и пресен босилек.
от МАНДЖА ООД
11. ШОКОЛАДОВА БИСКВИТЕНА ТОРТА ”ВАЛЬОЧКА”
Продукти:
2- 3 пакета бисквити какао
2 пакета бисквити закуска
Сметана
Бита сметана за украса
Течен шоколад
Краве масло
1 шоколад
Пръчици за украса
Сладко от ягоди
Прясно мляко
Приготвяне:
Във форма за торти на дъното редим един пласт бисквити какао като преди това всяка една потапяме в затопленото мляко , ако са с дупка ги запълваме , разбиваме сметаната и намазваме в/у бисквитите тънък пласт . Отгоре редим един ред от бисквитите закуска , като отново всяка една потапяме в млякото . Разтапяме на котлона течения шоколад с масло и намазваме тънък пласт в/у бисквитите . Така ги редуваме да станат 2 – 3 реда като най отгоре завършваме със сметана . Оставяме в хладилника да се стегне за няколко часа и украсяваме с настърган шоколад , сметана , пръчици и сладкото пожелание .Отново оставяме в хладилник.
от Валя Вучкова
Продукти:
12. АГНЕШКО БУТЧЕ
Продукти:
1 агнешко бутче
чесън
сол
пипер
зехтин
барбекю сос
Бутчето измиваме и подсушаваме.
Правим малки разрези за шпиковане.
Посоляваме и поръсваме със свежо смлян пипер, като с ръце разнасяме и в разрезите.
Чесънът белим и както е на цели леко смачкани скилидки, шпиковаме бутчето. В няколко от разрезите слагаме обилно от соса барбекю.
Заливаме обилно със зехтин и завиваме с фолио.
Като се запече добре, отваряме, наливаме малко гореща вода /вино, бира/ и отново затваряме с фолиото. От време на време отваряме и поливаме бутчето със соса, който се е получил в тавичката. Печем в началото на 220С, докато се запече, след което намаляваме на 180С. Времето за печене зависи от това колко е голямо бутчето /30 мин. за 500 гр. месо/. Ако бутчето е 2 кг., то ще ви трябват 2 1/2 ч.
чесън
сол
пипер
зехтин
барбекю сос
Приготвяне :
Правим малки разрези за шпиковане.
Посоляваме и поръсваме със свежо смлян пипер, като с ръце разнасяме и в разрезите.
Чесънът белим и както е на цели леко смачкани скилидки, шпиковаме бутчето. В няколко от разрезите слагаме обилно от соса барбекю.
Заливаме обилно със зехтин и завиваме с фолио.
Като се запече добре, отваряме, наливаме малко гореща вода /вино, бира/ и отново затваряме с фолиото. От време на време отваряме и поливаме бутчето със соса, който се е получил в тавичката. Печем в началото на 220С, докато се запече, след което намаляваме на 180С. Времето за печене зависи от това колко е голямо бутчето /30 мин. за 500 гр. месо/. Ако бутчето е 2 кг., то ще ви трябват 2 1/2 ч.
от Надежда
Няма коментари:
Публикуване на коментар