Carrot 2 МАНДЖА ООД: МОРСКИ ДАРОВЕ

МОРСКИ ДАРОВЕ

МИДИ В МАСЛО

                                                      Продукти:

За една порция
5-6 миди
30 гр масло
1 к. чаша бяло вино
черен пипер, чесън, магданоз, зехтин
1 филия хляб


Приготвяне:
Както са с черупките, сипваме мидите в тиганче, добавяме малко бяло вино и вода, похлупваме и варим 3-4 минути, докато се разтворят.
Вадим, махаме едната черупка (другата ще е чинийката им) и ги подреждаме в чинийка за печене.
Гарнираме с малко черен пипер и персилай. Това е чесън, който сме накълцали заедно с магданоз и полели със зехтин.
Най-отгоре слагаме ситно нарязаната среда от филия хляб. Когато поръсваме трохи върху ястие, трябва да им сложим и малко зехтин, иначе може да загорят.
Запичаме за няколко минути на силно загрята фурна и сме готови.

МИДИ С РИГАТОНИ  И ШАФРАН

                                                      Продукти:

1 пакет ригатони – вид тестена паста
2 килограма миди
3-4 стръка целина
3-4 стръка зелен лук
3-4 скилидки чесън
половин глава зрял лук
2 лъжици краве масло
1 кафена чаша зехтин
щипка шафран



Приготвяне:
Почистете мидите и ги сложете ги в дълбока тенджера и сварете. Паралелно с това изсипете ригатоните във вряла вода. Пригответе зеленчуците за мидите, като ги почистите и нарежете.
Сложете ги да се задушават с маслото и част от зехтина, гответе ги на слаб огън.
Когато мидите са готови, изцедете част от мидения сок, добавете шафрана. Добавете шафранения миден сос към зеленчуковата смес в тенджерата и ще добие чудесен кафеникавочервен цвят.
Добавете мидите и изцедените от вода макарони. Разбъркайте внимателно.
 МИДИ  " МОЯ НАЧИН "


                                                      Продукти:
1 килограм миди
2 скилидки чесън
1/2 чаена чаша зехтин
1 чаша бяло вино
3-4 стръка магданоз

Приготвяне:
Измийте добре мидите. Ако намерите черупки, които са отворени, пробвайте да ги притиснете. Ако се затворят, значи още са живи. Ако не - значи са умрели. Хвърлете ги.
Проверете за мустаци - хванете здраво и откъснете.
Ако някои черупки са твърде зърнести, вземете телена четка и ги остържете.
Загрявате тигана и налейте зехтина.
Прибавете чесъна, за да овкуси мазнината (по желание може да добавите и една люта чушка).
Изсипете мидите и похлупвате с капака, за да се задушат. От време на време леко разклащайте.
След около 15 минути добавете бялото вино. Знайте, че е готово, когато всички черупки се отворят, ако има такива, които не са се отворили, махнете ги, те не са хубави.
Сервирайте в чиния и поръсете с настърган на ситно магданоз.



МИДИ СЪС СМЕТАНОВ СОС

                                                      Продукти:

Миди
магданоз
див лук
естрагон
кервел (див керевиз)
сок от прясно изцеден лимон
За соса:
100 гр масло
                                                      100 гр нарязан лук шалот
                                                      1 к. чаша пълномаслена сметана
                                                      150 мл рибен бульон
                                                      20 мл вермут
Приготвяне:
Задушаваме мидите 2-3 минути на пара в съд с вода и уред за задушаване (стиймър), но не повече, защото ще станат твърди.
Междувременно правим соса.
Сгъстяваме продуктите за соса и добавяме подправки – нарязани на ситно магданоз, див лук, естрагон, кервел и малко лимонов сок, който да пресече соса.
С готовия сос поливаме попарените миди и сервираме като предястие с препечени филийки.


МИДИ ТАПАС (МЕЗЕ)

Почистете мидите.
Сложете ги в подходящ съд и залейте с виното и водата.
Варете около 15-20 минути.
Изсипете течността и ги залейте със сметана.
Оставете ги да поврят за още 3-4 минути, за да се смесят ароматите.
Посолете ги и добавете черен пипер н вкус.
Преди да сервирате, поръсете с накълцан магданоз.




 ДЯВОЛСКИ СКАРИДИ

                                                      Продукти:
½ кг непочистени скариди
1 стрък зелен лук
50 мл зехтин
30 гр кетчуп
30 гр чили
1/3 с. чаша вода
2-3 скилидки чесън

Приготвяне:
Изсипваме скаридите направо в тенджера.
Добавяме нарязания зелен лук, зехтин, кетчупа, сос чили, вода, сол и нарязания на ситно чесън.
Когато заври, оставяме за 5-10 секунди, след това го похлупваме, изключваме котлона и го забравяме за 10-15 минути.
През това време скаридите са станали и можем да ги сервираме приятно хладки.





 СКАРИДИ НА СКАРА

 
Продукти:
500 гр. тигрови скариди
2 с. л. краве масло
1 лимон





Приготвяне:
Загрейте добре скара и изпечете скаридите, като ги намажете с масло.
Почистете от черупките и сервирайте, като подправите с лимон.




СКАРИДИ " САМБАЛ "

                                                      Продукти:

8 средно големи скариди
½ ч. ч. нарязан бял лук
1 с. л. пикантна паста
2 с. л. сок от тамаринд (може да се замени с лайм)
2 с. л. фъстъчено олио (или зехтин)
настъргани моркови за украса
1 ч. л. захар
½ ч. л. сол

Приготвяне:
Запържете лука в горещ тиган. Добавете скаридите и пържете, докато омекнат.
Сложете супена лъжица пикантна паста и гответе още две минути.
Добавете сока от тамаринд и задушавайте, докато скаридите са готови.
Подправете със сол и захар. Разбъркайте. Сервирайте с ориз.



КАЛМАРИ НА СКАРА

                                                      Продукти:

1/2 килограм калмари
сокът на 1 лимон
1 к. чаша зехтин
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне:
Почистете калмарите. Разражете тубата, така, че да се получи лист.
Нарежете го леко на квадратчета, но не докрай, така няма да се навие при печенето.
Сложете в марината от лимона и зехтина.
Печете малко - по 2 минути от всяка страна са достатъчни
Посолете и поднесете калмарите топли.



КАЛМАРИ ПО ТАЙЛАНДСКИ

                                                      Продукти:

500 гр. калмари
1 стрък лимонова трева (или настъргана кора от лимон)
1 малък корен джинджифил
1 к. ч. оризов оцет
1 к. ч. зехтин
2-3 скилидки счукан чесън
2-3 стръка кориандър
1 щипка едро смлян червен пипер

1 к. ч. сок от лимон




Приготвяне:
Почистете калмарите. Нарежете с остър нож долната част на „тубата” на калмарите, така че да се оформи розичка.

Направете марината от оцет, лимонов сок, зехтин, счукан чесън, наразян на дребно кориандър, червен пипер и джинджифил.

Мариновайте калмарите за няколко часа.
Изпечете на барбекю.
Когато запечете калмарите по малко и от двете страни, ги сложете изправени върху скарата, за да се оформят розичките.

Сервирайте с прясна салата.


КАЛМАРИ С ПАНЧЕТА И ЧИЛИ

                                                      Продукти:

Калмар туби
1 глава чесън
1 люта чушка
сок от 1 лимон (или от зелен лимон) и малко настъргана кора
1 печена червена чушка
20 мл сос-чили
кориандър
джоджен
150 гр панчета (бекон)
                                                      рукола


Приготвяне:
Почистваме тялото на калмара и го разрязваме по дължина.
Набраздяваме с ножа филетата по диагонал. Така ще се опекат хубаво и няма да се надиплят.
Подправяме с морска сол и черен пипер. Слагаме и мазнината върху месото, а не в тигана.
Достатъчен е малко зехтин, който ще втрием в калмара.
Печем на котлона в тиган за грил.
За да не стане месото жилаво, трябва да го готвим или много бързо (на висока температура в предварително загрят съд) или много бавно, но не и на умерен огън.
В отделно тиганче със съвсем малко мазнина приготвяме нарязания на едро чесън и лютата чушка, лимоновия сок и червената чушка за няколко минути.
Когато започнат да ухаят, добавяме соса-чили, нарязаните на едро пресни кориандър и джоджен.
Махаме подправките от котлона, за да останат свежи за панчетата.

Панчета:
Подреждаме резените панчета в тавичка за печене, покриваме ги с хартия за печене и държим във фурната, докато станат хрупкави.
Сервираме всичко върху подложка от рукола, полято с малко зехтин.
 ОКТОПОД НА СКАРА ПО СРЕДИЗЕМНОМОРСКИ

                                                      Продукти:

1 октопод
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1 глава чесън
1 к. ч. винен оцет
1 к. ч. червено вино
2 коркови тапи
                                                      2-3 стръка пресен риган
                                                      1 к. ч. зехтин
                                                      1 лимон

Приготвяне:
Почистете октопода, измийте го и първо махнете тръбичката, която се намира в средата на тялото. Проверете дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета или мърсотии из тялото на октопода.
Сложете октопода в марината с вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи.
 Корковите тапи се използват при приготвяне на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото по-крехко.
Сложете тенджерата на котлон и я оставете да къкри. Един средно голям октопод се сварява за трийсет-четирийсет минути.
Оцедете октопода и го нарежете – отрежете пипалата и нарежете тялото.
Сложете парчетата в купа и мариновайте за скарата със счукан чесън и пресен риган накълцан на ситно.
Оставете да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагрейте скарата добре.
Скарата трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложите на скарата, намажете месото на октопода с малко зехтин.
Докато октоподът се пече, поръсете го с лимонов сок.
Сервирайте като предястие, салата, основно ястие или допълнение към плато с морски дарове.



ОМАРИ НА СКАРА

                                                      Продукти:

300 – 400 гр. месо от омар
за винегрета:
настърганата кора на 1 портокал
1 с. л. оцет
2 с. л. прясно изстискан лимонов сок
2 с. л. зехтин
2 ч. л. кафява захар
2 щипки сол
1 с. л. люти чушлета чипотли
                                                      2 с. л. пресен босилек

Приготвяне:
Сваряваме омарите за 8-10 минути. След това ги изплакваме със студена вода, за да може месото да остане стегнато, а не разкашкано. Слагаме омарите в хладилника, за да се изстудят още по-добре. За да изпечем омарите, ги разчупваме на части. Слагаме ги на предварително загрят грил за няколко минути.
За винегрета смесваме кората от портокал, оцета, лимоновия сок, зехтина, захарта, солта, чипотлито и пресния босилек. Разбъркваме ги добре и с получения винегрет заливаме омарите.




МИКС ОТ ПЕЧЕНИ МОРСКИ ДАРОВЕ

                                                      Продукти:

1 кг. стриди с черупките
1 кг. едри миди с черупките
10 едри скариди
варено месо от омар или 2 варени опашки от омар
400 гр. филе от акула
4-5 с. л. зехтин
4-5 бамбукови шишчета, предварително накиснати във вода
зелен сос:
2 с. л. нарязан на ситно чесън
1 с. л. нарязан на ситно пресен естрагон
2 щипки пресен магданоз
50 гр. каперси
2 с. л. бял винен оцет
4-5 с. л. зехтин
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
чили сос:
2 с. л. зехтин
3-4 домата Рома, нарязани на кубчета
1 глава бял лук, нарязан на едро
1 чушле халапеньо, нарязано на ситно
½ к. ч. вода
1 с. л. оцет
1 с. л. захар
1 с. л. нарязан на ситно чесън
1 щипка сол
1 щипка черен пипер


Приготвяне:
Измийте и почистете хубаво мидите и стридите.
Ако опашките от омар са сурови – бланширайте ги в подсолена вода за около 10 минути.
Нарежете месото от акула на хапки.
Обелете и почистете скаридите.
Направете зеления сос. В купа смесете съставките и ги разбъркайте добре.
Направете чили соса. Загрейте зехтина и задушете в него доматите и лука. След минута-две добавете лютата чушка. Разбъркайте и добавете захар, чесън, оцет, сол и черен пипер. Сипете водата и оставете соса да къкри, докато доматите се сварят и ароматите се смесят.  
Нанижете скаридите и филето от акула на 2 шишчета, за да ви е по-удобно да ги обръщате на скарата.
Намажете морските дарове с малко зехтин.  
Изпечете морските дарове.
Поднесете печените морски дарове с двата соса. Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар