Carrot 2 МАНДЖА ООД: ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ.....

събота, 9 април 2011 г.

ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ.....

АЛ ДЕНТЕ - Степен на готовност на макаронените изделия, при която те леко хрупкат.
АНШОА -     Дребна рибка  от семейството на  селдовите, която се поставя в саламура веднага след улова, без обработка.
АРТИШОК- Градинско растение, известно още като ангинар. За храна се употребяват части от съцветията му(сърцевината). Богато на витамини и минерални вещества.
АСПЕРЖИ- Ранно градинско растение. Ядат се само  неговите бели или светлорозови филизи.Аспержите се варят 20-40 минути във подсолена вода, с растително масло или захар.
БАКПУЛВЕР-Сода бикарбонат с лимонена киселина.
БАМЯ- Недозрели плодове на растение от семейство слезови; употребява се в пресен или варен вид, за сгъстяване на сосове или супи.
БАРБЕКЮ-Ястия, приготвени
на скара на открито; Лютив сос на доматена основа за месо и птици.
БОСИЛЕК- Едногодишно тревисто растение с приятен аромат, използвано за подправка предимно в средиземноморската кухня.
БУКЕТ ГАРНИ-Малка китка от ароматни листни подправки, използвани при варене на супи или задушаване на месо.Обикновено включва магданоз, мащерка, майорана, дафинов лист, целина, естрагон, босилек и др. Пуска се във врящия бульон 5 минути преди приключване на готвенето, апосле се изважда.
ВИНЕГРЕТ- Сос , с който се подправят салати(оцет, растително масло, подправки).Понякога го наричат френски дресинг.
ГАМБО- Гъста яхния от риба или пилешко, с домати и бамя, чийто сок и предава гъста желирана консистенция.
ГАСПАЧО- Студена испанска супа от доматено пюре,пиперки, краставици, чесън, подправена със зехтин и оцет. Оригиналната рецепта е от Андалусия, но в цяла Испания съществуват варианти на приготвяне на това ястие.
ГРИЗИНИ- Дълги, хрупкави тестени пръчици с италиански произход.
ГРЮЙЕР - Гладко швейцарско сирене с малки дупчици и орехов привкус.
ДЖИНДЖИФИЛ- Тропическо растение, използвано като подправка. Корена  се използва в  медицината и козметиката.
ЕМЕНТАЛ- Бледожълто сладко швейцарско сирене (кашкавал) с едри шупли.
ЕНДИВИЯ- Салатено растение(къдрава цикория).
ЕСТРАГОН- (тарос).Ароматно растение, използва се в пресни салати ,а изсушено- в готвени ястия.
ЖУЛИЕН-Особен начин  за нарязване на зеленчуците на дълги и тънки ивици,които се сервират  като гарнитура или се добавят в ястия.С този термин погрешно се нарича месо с гъби, запечени в сметана.
КАМАМБЕР-Меко, кремообразно френско сирене, подобно на Бри, но с по-изразен вкус.
КАНЕЛОНИ- Дебели макарони във вид на тръбички.
КАПЕРСИ - Мариновани пъпки от вечнозелен храст. Използват се като пикантна подправка към месни и рибни ястия и салати.
КАПОНАТА- Сицилиански специалитет от патладжани, домати, лук, каперси, маслини и аншоа.
МАЙОРАН-Растение с много приятен аромат; за подправка се използват изсушените му листа.
МАРИНАТА- Разтвор за накисване на продуктите преди топлинна обработка.
МИНЕСТРОНЕ- Гъста италианска зеленчукова супа.
МОЦАРЕЛА- Италианско мокро бяло сирене.
МЪФИНИ- Малки хлебчета или кексчета поднасяни към чая.
НАХУТ- Растение от семейство бобови(леблебия).
НЬОКИ- Малки топчета от брашно, картофи, тесто за еклери, пшеничен грис.
ПАРМЕЗАН- Твърд жълт пикантен италиански  кашкавал, който се консумира веднага.
ПАСАТА- Пасирани домати, използвани за сосове към италианските пици и паста.
ПАСТА- Италиански макаронени изделия,предимно от пшеничен грис с вода или яйца и зехтин.
ПЕСТО-  Пастообразен сос от смлени кедрови ядки,босилек, чесън, пармезан и зехтин.
РИКОТА- Вид меко сирене, което се прави от суроватката, останала от  приготвянето на други видове  сирене и кашкавал от овче мляко.
РОЛМОПС- Сварена в подкиселена вода прясна херинга (селда).
САЛСА- Гъст сос от домати и чушки чили.
ТАБАСКО- Пикантен доматен сос от лютиви чушки чили.
ТОРТИЛА- Испански омлет с яйца, картофи и лук. Тортилата от брашно е плосък мексикански хляб или палачинка.
ТАКО-  Хрупкава царевична тортила с плънка от кайма, авокадо, доматен сос и маруля.
ТОФУ- Сирене , приготвено от соя, което се съхранява в специална саламура.
ФАЛАФЕЛ- В Близкия изток- крокет от млян изсушен нахут с подправки и понякога с булгур.
ФЛАМБЕ- Ястие залято с алкохол, който се запалва за кратко.
ФРИТАТА- Плосък омлет със зеленчуци, характерен за италианската кухня.
ЧЕДЪР- Твърд пикантен кашкавал.
ЧЪТНИ- Вид индийски сладко-кисел сос от плодове(манго, сливи, дюли), оцет, стафиди, пиперки, чесън, лук, захар, джинджифил, чушки чили.
ШАФРАН - Особено ценна подправка от близалцата на цветовете на специален вид минзухар, с жълт цвят и леко горчив вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар