Апетитно пилешко задушено (От осмия месец)
Време за приготвяне: 30 мин.
Продукти:
1 с. л. пилешко филе, ситно нарязано
1 морков, изчистен и нарязан на кръгчета
150 мл вода
50 г грах от консерва или замразен
1/4 глава кромид лук, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
Задушете пилешкото и лука. Добавете моркова и долейте вода. Оставете сместа да къкри и я похлупете. Варете около 15 минути, след което добавете граха. Оставете на огъня още 5 минути, докато граховите зърна не омекнат. Готовото ястие пасирайте до подходяща консистенция.
Зеленчуково пюре (за деца над 6 месеца)
Продукти
150 гр картофи
30 гр карфиол
30 гр домати
100 мл краве прясно мляко
5 гр масло
5 гр захар
Приготвяне
1.Карфиолът се нарязва, сварява в затворен съд до омекване и се пасира
2.Добре измтите и необелени картофи се сваряват
3.Докато са горещи се намачкват в горещото подсладено мляко
4.Прибавя се карфиола, разбърква се добре и се вари три минути при постоянно бъркане до сгъстяване
5.Накрая се добавя маслото и настъргания домат и се разбърква добре
Крем супа от моркови и ориз (за деца над 1 година)
Продукти
100 гр моркови
50 мл краве прясно мляко
20 гр ориз
5 гр захар
5 гр масло
Приготвяне
1. Морковите се нарязват и се задушават с масло и малко вода
2. Когато са полусварени, се заливат с 200 мл вряща вода и се добавя оризът
3. След като омекне оризът, се добавя захарта и супата се претрива през сито или се пасира
4. Супата се разрежда с горещо мляко до желаната гъстота и се овкусява с маслото и сол на върха на ножа.
Крем-супа от картофи
Продукти
50 гр картофи
5 гр лук кромид стар
30 мл краве прясно мляко
5 гр масло
Приготвяне
1. Картофите се измиват, обелват и се нарязват на кубчета
2. Варят се в кипяща вода заедно с парче лук, докато омекнат
3. Сварените зеленчуци се пасират с част от водата, в която са сварени
4. Кремсупата се разрежда с горещо мляко и се подправя с масло
5. За по-големи деца може да се добавят крутони (хлебни кубчета): флилия стар хляб се нарязва на кубчета и се запича в сух тиган.
Кюфтенца със сос (за деца над 3 години)
Продукти
600 гр телешко филе
30 гр ориз
1 бр. яйца
50 мл доматено пюре
30 гр масло
120 гр лук кромид стар
100 гр моркови
250 мл бульон телешки
Приготвяне
1.Половината лук и месото се смилат в месомелачка със ситна решетка
2.Добавя се свареният ориз, яйцето, размекнатото масло
3.Слага се червен пипер (в никакъв случай лют) и се посолява на вкус (не трябва да се прекалява)
4.Получената кайма се омесва добре и се оформят кюфтенца
5.Морковите и останалия лук се задушават и се намачкват
6.Добавят се бульона и доматеното пюре, разбъркват се и се поставят на котлона на среден огън
7.Когато заври, се поставят внимателно кюфтенцата и се варят около 15-20 минути
Няма коментари:
Публикуване на коментар